Protez-Ortez Anabilim Dalı

Doç. Dr. Seher ÖZYÜREK
ANABİLİM DALI BAŞKANI

Tel: 0.232.4124924

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Protez Ortez Anabilim Dalı öncelikle fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi alan öğrencilerin protez ortez biyomekaniği ve rehabilitasyonuna ilişkin teorik ve pratik eğitimini sağlar.

Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılında kurulan anabilim dalımızda ihtiyaç sahiplerinin protez ve ortezlerinin üretilmesi ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra teslim edilmesinin yanında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki Ortez-Protez Yüksek lisans programı ile öğrencilerin protez-ortez alanında klinik bilgiye sahip olmasını, bu alanda akademik bilgiye hızlı ve doğru şekilde ulaşmasını, araştırma planlayıp yürütebilme becerisinin geliştirilmesini sağlar.

Protez – Orteze ilişkin mekanik bilgilerin anlaşılabilmesi ortez ve protez bileşenlerinin önemi ve insan vücudu ile harmoni içerisinde nasıl çalıştığını / çalışması gerektiğinin anlaşılabilimesi için vücut biyomekaniği ve kinezyoloji bilgisi gereklidir. Anabilim dalımızda yoğun şekilde kinezyoloji ve biyomekanik konuları işlenmekte olup aynı zamanda okulumuz bünyesinde bulunan hareket analizi laboratuarı, ayak palntar basınç platformları ve denge ekipmanları kullanılarak yapılan protez ve ortezlerin fonksiyonellliği test edilmekte, bu alanlarda tez, münferit, proje çalışmaları gibi akademik faaliyetler yürütülmektedir.